Balneoterápia

Súlyfürdő

Az öregedési folyamatok hatására az izületekben csökken a rés, így az izületi felszínek közelebb kerülnek egymáshoz, előidézve a fájdalmas kopásokat.

A súlyfürdő kezelés során az izületeket „széthúzzák”, így az izületi felületek távolabb kerülnek egymástól, ezzel csökkentve a panaszokat. Mivel a trakciót vízben végzik, így az egyrészt kellemesebb élményt nyújt, másrészt pedig kevésbé terheli meg a kezelt testrészeket. Mivel a súlyfürdőt gyógyvízben végzik, így egy kezelés során valójában mind a súlyfürdő, mind pedig a gyógyvíz jótékony hatásait is élvezhetjük. A kezelés során a beteg nyaknál illetve kar alatt van felfüggesztve a vízben. A test súlya, valamint a víz felhajtóereje következtében a gerincben hosszirányú megnyúlás jön létre, ami felszabadítja a kompresszió alatt lévő idegszálakat, csökkenti a porckorongokra nehezedő nyomást, így a porckorongsérvek, kiboltosulások eredményesen gyógyíthatóak. Az ízületek berögzülését, izmok, inak zsugorodását lehet még ezen módszerrel gyógyítani, valamint alkalmas egyes izom-ín-ízület műtétek utáni rehabilitációra is. A súlyok használata fokozza az eljárás hatékonyságát, ugyanakkor a víz felhajtó ereje miatt mégsem terheli a beteget.

Ellenjavallt az ízületek akut gyulladása, csontritkulás esetén, valamint porckorong sérv műtét utáni 6. héten belül, gerincstabilizációs műtét után.

Orvosi gyógymasszázs

A masszírozás során javul az izmok, szövetek vérellátása, fokozódik az anyagcsere, gyorsul a salakanyagok leadása.
Az izmok ellazulnak, csökken a fáradtságérzet. Nyugtató, relaxáló hatással van az idegrendszerre, kellemes közérzet alakul ki.

A masszázs javallatai:
– ortopédiai-, krónikus mozgásszervi betegségek
– reumatológiai elváltozások
– műtétek utáni rehabilitáció

 

Szénsavas kádfürdő

Hatására a felszínes erek kitágulnak, ezáltal a test felszínén a szénsavval érintkező bőrben illetve az izmokban fokozódik a vérátáramlás, megnő az itt áramló vér mennyisége, ami megváltoztatja a test véreloszlását, ami jótékonyan csökkenti a szív terhelését, ezáltal javítja annak saját vérellátását.

Csökkenti a szisztolés vérnyomást. Jó hatással lehet krónikus vénás megbetegedésekben, mivel előnyösen hat a vénás kapacitásra és a vénás visszaáramlásra.

 

Indikációi:

  • artériás- és vénás keringési zavarok
  • magas vérnyomás betegség
  • a bőr mikrocirkulációjának zavarai
  • infarktus utáni rehabilitáció, koszorúér szűkület, szívműtétek utókezelése

Víz alatti vízsugármasszázs (tangentor)

A beteg indifferens vagy annál melegebb hőfokú vízben fekszik. A kezelő vízsugárral masszírozza át a kezelendő testfelületet: izmokat, szöveteket, mely hatására javul a vérátáramlás, fokozódik az anyagcsere.

A tangentor kezelés fellazítja a ridegebb hám- és kötőszövetet, javítja a perifériás vér- és nyirokkeringést. Ellazítja a feszes izmokat, izületi bántalmak, műtéti utókezelés, kondíció javítás esetén is alkalmazható.

 

 

 

Víz alatti csoportos gyógytorna

A szárazföldi gyógytornával szemben nagy előnye, hogy a víz felhajtó ereje miatt jelentősen csökken az izületek terhelése.

A víz hidrosztatikai nyomása és az, hogy teljesen körülveszi az izületeket, ezáltal összetartja azokat, tehermentesítve az izmokat, inakat ez alól a funkció alól. Így a gyakorlatokat könnyebb végrehajtani a vízben, és a beteg olyan gyakorlatokat is végre tud hajtani, melyre szárazföldön nem lenne képes. Ezek sikerélményt jelentenek a beteg számára, visszajön az életkedvük, akaraterejük a betegség leküzdéséhez és elhordozásához.

Minden olyan betegség esetén sikerrel alkalmazható, ahol nehezített, fájdalmas a mozgás. Kiválóan alkalmas az izmok és izületek karbantartására, regenerálására.

A vízben a kötött ízületek átmozgatása könnyebb, fájdalommentesebb!

Hétköznapokon a medencében gyógytornász vezetésével koordinált foglalkozások zajlanak a beutalóval érkezőknek. A medencében hétvégén kizárólag gyógyászati célú csoportos víz alatti gyógytorna zajlik gyógytornász segítségével.

A víz alatti csoportos gyógytornát a fürdő patkó alakú, fedett gyógytornamedencéjében tartjuk

 

Iszappakolás

Az iszap gyógyító erejét már az ókorban is ismerték és alkalmazták. Gyógyfürdőnkben a hévízi iszapot használjuk pakolás formájában, mely egy kén és rádium tartalmú tőzegiszap.

Az iszap melegítő hatása hasonló a termál vízéhez, csak annál intenzívebb. A hő hatására kitágulnak az erek, gyorsul a keringés, ami az anyagcsere felgyorsulásához vezet, ez pedig elősegíti és meggyorsítja az izületekben lerakódott káros anyagok, kristályok kitisztulását. Az iszapkezelés ezért fontos szerepet játszik a méregtelenítési folyamatokban is. Gyógyhatásának másik fontos összetevője az ásványi anyagok felszívódása.

Elsősorban degeneratív, kopásos mozgásszervi problémák esetén, illetve rehabilitáció során, sérülések, műtétek után alkalmazzák sikerrel, emellett oldja az izomgörcsöket.

Krónikus gyulladásos izületi betegségek esetén azonban csak akkor használható az iszapkezelés, amikor a beteg izületek nincsenek gyulladt állapotban.

A 40-42˚C-ra lehűlt iszapból 1-2 cm vastagságú réteget a kezelendő testrészre helyezünk, majd műanyag fóliával és meleg takaróval befedjük. A kezelést követően 30 perc pihenés ajánlott, a pihenés ideje alatt nem célszerű szaunázni és gyógyvízben fürödni.